- Manastirea “ Sf. Cuv. Parascheva ” - Hancu,
Prin binecuvintarea Bunului Dumnezeu, in anul 1678 si-a inceput activitatea un nou locas sfint, purtind numele ocrotitoarei Moldovei , Preacuvioasa Parascheva. Fondatorul manastirii este considerat a fi boierul moldovean, serdarul Mihalcea Hancu.
Mihalcea Hancu este cunoscut ca una dintre personalitatile remarcabile ale Moldovei medievale. Numele sau incepe sa fie cunoscut odata cu evenimentele din 1671, cind este amintit ca si conducator al rascoalei locuitorilor din judetele Orhei, Soroca si Lapusna.
- Manastirea “ Adormirea Maicii Domnului ” - Capriana ctitorie a domnitorului Petru Rares (1527-1538, 1541-1546)
Primele documente ce contin referiri despre manastirea Capriana, dateaza din timpul domniei in Moldova a lui Alexandru cel Bun (1400-1432). PrimuI act oficial care contine date despre aceasta manastire este cartea domneasca de danie din 25 aprilie 1420, de la domnitorul Alexandru cel Bun, in care se spune: "adevaratei noastre slugi si credinciosuIui boier pan Oana Vornic, am dat in tara noastra Moldova satele, anume: Cornestii si Miclausestii si Lozova si Sacarenii si Vornicenii si Dumestii si Tiganestii si Lavrestii si Sadova si Homestii. Iar hotarul acestor sate care sunt la Barcovat sa fie incepand de la manastirea lui Varzar pe deasupra prisacii lui Acibco, pe varful Horodistei, la varful Lozovei, la podul lui Carlanici, de la Fantana Mica la Fantana Mare, iar de la Fantana Mare pe deasupra la poiana Tarnaucai, de la poiana lui Chiprian cu moara de pe Bac, din Lunca cea mare si catre Poroseci".
Cartea domneasca de danie din 10 februarie 1429 este al doilea document ce vorbeste despre manastirea Capriana pe timpul domniei lui Alexandru cel Bun: "Din mila lui Dumnezeu, noi, Alexandru Voievod, domn al Tarii Moldovei Facem cunoscut, cu aceasta carte a noastra, ca am dat sotiei noastre, cneaghinei Marena, manastirea de la Vasnevat, unde este egumen Chiprian "
- Manastirea “ Sf. Ierarh Nicolae ” - Condrita,
O legenda spune ca prin aceste paduri, candva demult, avea ascunzis, intr-o pestera, un haiduc pe nume Condrea si de la el se trage si numele manastirii.
Nu se stie in mod sigur cand si de catre cine a fost intemeiata aceasta manastire. Se crede ca in anul 1783 un ieromonah, Iosif, impreuna cu cativa monahi din Capriana, ar fi cei dintai intemeietori ai schitului Condrita.
Nu se cunosc prea multe detalii cu privire la ctitorii acestei manastiri, date amanuntite nu sunt; toate condicile si actele mai insemnate se pastrau la manastirea Capriana si au fost luate de staretii bulgari si duse la muntele Athos.
La 1 septembrie 1918, schitul Condrita a fost despartita de manastirea Capriana, si ia numele de manastire. Intaiul staret a fost ieromonahul Daniil Grozavu. Dupa protosinghelul Daniil, la manastire a staretit arliimandritul Paisie, pana in 1930.
In 1946 o parte din cladirile manastirii au fost deja ocupate de scoala de silvicultura din localitate. Peste un an, in 1947, manastirea a fost inchisa, iar calugarii, impreuna cu ultimul lor staret, au fost transferati la manastirile Capriana si Suruceni. Manastirea dispunea pe atunci de pamant, vii, livezi, doua mori si multe animale.
Scoala de silvicultura, a functionat pana in 1960.
Dupa 1960 complexul monahal a fost transformat in tabara de odihna, care a functionat pana in 1993.
Manastirea Condrita a fost reinfiintata in 1993.
- Manastirea “ Sf. M. Mc. Gheorghe ” - Suruceni,
Aici a fost un schit de barbati, intemeiat in anul 1785 de primul staret Iosif, ajutat de boierul Casian Suruceanu si fiii sai, Ioan si Teodor. Acestia au daruit manastirii pentru inceput 40 ha de pamant, unde s-a construit biserica de vara cu hramul Sf. Gheorghe, mai apoi, o casa pentru staretie, in care se afla si biserica de iarna cu hramul Sf. Ierarh Nicolae. Mai tarziu, fiii boierului Suruceanu, iar dupa ei si rudele lor au daruit mai multe pamanturi, in prima jumatate a sec. XIX, manastirii.
Moaste: Mana Sfantului pante capul Sf. Singlitichia.
Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului,
Primii ctitori ai bisericii sunt Anastasie si Teodor Ciufli. Construita in 1858. Initial, biserica in forma de nava, avea dimensiuni mici, construita din compartimentele traditionale - pronaos, naos si altar; si incununata de o singura turla. Pe parcursul anilor au fost introduse mai multe modificari, ultima datand cu 1891. Atunci a fost inaltata clopotnita, vechiul prestol si altarul, au fost transferate in partea de est a edificiului, iar deasupra vechiului spatiu arhitectural s-au construit doua turle inalte, inconjurate de 6 mai mici.
In interior, in partea de sud a naosului se afla mormintele lui Teodor (1854) si a lui Anastasie Ciufli (1870). In partea stanga, langa clopotnita se afla monumentul funerar cu bustul lui A. Ciufli.
Moaşte: Sf. M. Mc. şi Tămăduitor Pantelimon; Sf Cuvios Serafim de Sarov; Sf. Cuvios Antipa Athonitul; Sf. Cuviosi Iov şi Amfilohie de la Poceaev; Sf. Ierarh Ignatie (Breanceaninov); Sf. Binecredincioasei Kneaghine Ana de Caşinsc, moaste ale sfintilor din Lavra Pecerska.
CHISINAU:
Catedrala Metropolitana.
OPTIONAL:
Teatrul National “Mihai Eminescu”
Teatrul Republican ”Luceafarul”
Teatrul Municipal “I.L.Caragiale”
- Manastirea “ Nasterea Maicii Domnului “ - Curchi,
Unii cercetatori dateaza manastirea din vremea lui Stefan cel Mare, cand un vestit capitan, Dumitras Curtea, se calugareste si ajunge primul egumen al manastirii. Documentele, insa, dateaza manastirea pe vremea domnitorului Alexandru Ghica. Iordache Curchiu intemeiaza pe mosia sa razeseasca un schit de lemn cu hramul Sfantul Dumitru si se tunde aici in monahism, in anul 1773. In 1809 schitul devine manastire. Un fost ofiter din armata rusa, originar din Transilvania, pe nume Sabau se calugareste aici in anul 1810 si zideste biserica mare din piatra, cu hramul Nasterea Maicii Domnului, in 1844 se construieste biserica de iarna, cu hramul Sfantul Dumitru. In 1872 biserica Nasterea Maicii Domnului este rezidita, iar in 1909 in cimitirul manastirii se ridica o biserica cu hramul Tuturor Sfintilor. intre anii 1937-1938 se zideste o frumoasa biserica, cu hramul Sfantul Mare Ierarh Nicolae. In perioada sovietica bisericile sunt transformate in cluburi ori depozite, iar manastirea devine spital de psihiatrie. Cimitirul este nivelat, iar crucile distruse. In 1992 manastirea se redeschide, avand ca administrator pe parintele Ioan Vulpe. In 1995 se infiinteaza aici un Seminar Teologic Monahal si incepe repararea bisericilor. Printre ctitorii bisericii Nasterea Maicii Domnului se numara si MS Regele Minai al Romaniei. In manastire inca mai functioneaza spitalul de psihiatrie.
Manastirea Curchi figureaza pe listele monumentelor de arhitectura UNESCO. Din punct de vedere arhitectonic, este una dintre cele mai frumoase din Basarabia, pastrand aproape nealterat stilul moldovenesc.
PRETUL : 100 LEI/PERS.