duminică, 31 ianuarie 2016

Prislop si Nicula, 3 zile/2 nopti






”Dragostea lui Dumnezeu faţă de cel mai mare păcătos este mai mare decât dragostea celui mai mare sfânt faţă de Dumnezeu.”

PERIOADA: 27 - 29 mai; 18 - 20 iunie, (Rusaliile); 08 - 10, 22 - 24 iulie; 19 - 21 august; 23 - 25 sept.; 28 - 30 oct.; 18 - 20 nov.

ITINERAR: 
IASI - ROMAN - BRASOV - SAMBATA DE SUS - SILVASU DE SUS - HATEG - CATEDRALA ALBA IULIA - RAMET - AIUD - DUMBRAVA - FELEACU - CATEDRALA MITROPOLITANA CLUJ NAPOCA - NICULA - PIATRA FANTANELE -  VORONET.


ZIUA 1.

IASI,ORA 6.00
- MANASTIREA BRANCOVEANU, SAMBATA DE SUS

 Istoria Manastirii Brancoveanu incepe din secolul al XVII-lea. In anul 1654 satul si mosia din Sambata de Sus au intrat in stapanirea lui Preda Brancoveanu, boier de loc din sudul Carpatilor, care a construit o bisericuta din lemn pe valea raului. Pe locul acesteia, in jurul anului 1696, primul ctitor, domnitorul Constantin Brancoveanu, domn al Tarii Romanesti intre anii 1688-1714, a zidit in piatra o manastire.
Ctitorie brancoveneasca si monument de arhitectura, vatra de spiritualitate ortodoxa si de cultura, aceasta se remarca atat prin valoarea istorica a intemeierii ei, cat si prin dezvoltarea uimitoare din ultimele decenii.
- Mormantul parintelui Teofil Paraianu.
- Izvorul parintelui Arsenie Boca.
- MANASTIREA PRISLOP  

A fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de Sfantul Nicodim, ulterior canonizat, considerat astazi drept reorganizatorul si indrumatorul monahismului romanesc la inceputul Evului Mediu. Biserica actuala a Manastirii Prislop dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea si a fost construita din piatra. La data de 25 noiembrie 1948, Mitropolitul Ardealului, Nicolae Balan (1920-1955), il aduce aici pe Ieromonahul Arsenie Boca, de la Manastirea Sambata de Sus, iar in 1950 au fost aduse si maicile.
  A fost arestat prima oară în iulie 1945 la Mănăstirea Bistriţa de Vâlcea şi anchetat la Râmnicu-Vâlcea, transferat apoi la Siguranţa Generală din Bucureşti. Din dosarul de urmărire a Părintelui Arsenie Boca reiese că a fost eliberat din arestul Siguranţei Generale din Bucureşti în jurul datei de 30 iulie 1945, la ordinul Ministrului Afacerilor Interne, acuzaţiile care-i fuseseră aduse fiind complet nefondate. În continuare, a fost urmărit şi supravegheat până la sfârşitul vieţii.
Părintele a mai fost arestat şi anchetat la Făgăraş şi Braşov în 1948. În noiembrie 1948 a fost mutat de la Sâmbăta la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului, judeţul Hunedoara. În 1951 a fost luat de la mănăstire şi trimis pentru mai mult de un an în lagărele de muncă forţată de la Canalul Dunăre-Marea Neagră.
În noiembrie 1955 a fost iar arestat şi anchetat la Timişoara. Apoi închis la Jilava şi Oradea, de unde a fost eliberat în aprilie 1956. În 1959 a fost scos abuziv din monahism şi i s-a interzis să slujească la altar. A fost apoi angajat ca pictor la Atelierele Patriarhiei de la Schitul Maicilor din Bucureşti. A pictat la Biserica „Sfântul Elefterie” şi la Biserica Boteanu din Bucureşti şi la Biserica din satul Bogata, judeţul Braşov. Din 1968, timp de 15 ani a pictat biserica din satul Drăgănescu. Mii şi mii de oameni l-au căutat mereu pentru sfat şi îndrumare.
A trecut la Domnul pe 28 noiembrie 1989, la Sinaia, unde avea un mic atelier, într-o casă unde câteva maici de la Prislop amenajaseră un aşezământ monahal.

A fost înmormântat pe 4 decembrie 1989 la Mănăstirea Prislop.
El a sculptat personal catapeteasma si executat mai multe lucrari de renovare a bisericii si a celorlalte cladiri, fapt pentru care este considerat astazi ca cel deal treilea ctitor al manastirii.
De aproape sapte secole, Manastirea Prislop reprezinta unul din cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania.
- Mormantul parintelui ARSENIE BOCA si pestera Sfantului Ioan de la Prislop.
Cazare pensiune Hateg

ZIUA 2. 

Mic dejun


CATEDRALA REINTREGIRII  NEAMULUI -ALBA IULIA


 Este un simbol al unitatii nationale a poporului roman, realizata prin actul Unirii din 1 decembrie 1918.
Catedrala a fost construita intre anii 1921-1922, in partea de vest a vechii cetati Alba-Iulia. Ea a fost conceputa ca o continuare a asezamantului mitropolitan din vechiul Balgrad, demolat intre anii 1713-1714, de catre habsburgi. Mareata catedrala a fost inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.
-  MANASTIREA RAMET


 Este cea mai veche si importanta vatra monahala din Arhiepiscopia de Alba lulia. Biserica veche a Manastirii Ramet reprezinta un monument arhitectonic si artistic de exceptie. In anul 1982 s-a inceput constructia unei noi biserici, cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, finalizata patru ani mai tarziu.                   
- Moaste: capul Sf. Ghelasie.
 - SCHITUL AIUD 


Este un schit ortodox construit pe "Rapa Robilor", renumitul cimitir anonim al martirilor care au fost omorati in inchisoarea Aiud, in vremea comunistilor. 
Monumentul marilor eroi ai neamului romanesc, numit "Calvarul Aiudului", ii infatiseaza pe martiri in chip de cruci, ducand in spate crucea neamului romanesc, rastignit de comunisti. Monumentul are dimensiunile: inaltime; 18 metri, latime  6 metri si lungime  27 de metri.
- MANASTIREA DUMBRAVA




Mănăstirea a fost ridicată 26 octombrie 1996, pe păşunea satului, donată de dumbrăveni, pe locul unde, la 1703, în vremea uniaţiei, a fost martirizat preotul ortodox Ioan, fiind ars de viu într-o căpiţă de fân. Pe lângă Mănăstirea Dumbrava funcţionează unul dintre cele mai mari centre sociale din ţară, care cuprinde: Centrul de servicii sociale "Sfânta Veronica", în cadrul căruia funcţionează o casă de tip familial destinată ocrotirii copiilor în regim săptămânal, Centrul de formare a deprinderilor pentru viaţă independentă, Casa specială "Sfântul Nectarie", Centrul maternal destinat adăpostirii temporare a mamelor care, însărcinate fiind sau alungate cu copii mici, se confruntă cu situaţii de criză, neavând casă sau fiind alungate de acasă.
MANASRIREA  FELEACU


Hramuri: Sfânta Troiță și Sfântului Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei

Cea mai veche atestare a calugarilor felecani si implicit a Manastirii Sfintei Troite, dateaza, din cercetarile de pana acum, din anul 1581.
 In 1643 este consemnata pentru intaia oara la Feleac o calugarita. Cercetarile arheologice desfasurate in anii 1988-1990 de catre Dr. Adrian Andrei Rusu de la Institutul de Arheologie si Istoria Artei din Cluj-Napoca, cu sprijinul financiar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Vadului, Feleacului si Clujului si al Academiei Romane au redat circuitului stiintific importante date privind viata si dezvoltarea acestui insemnat centru monahal si de cultura veche romanesca. 
 Spre sfarsitul aceluias secol era daruit manastirii un manuscris slavon cuprinzand Faptele Apostolilor de catre calugarita Magdalena:
Reanfiintarea Manastirii Sfanta Troita de la Feleac s-a decis in anul 1991 prin vrerea enoriasilor felecani si la cererea Arhiepiscopiei Vadului Feleacului si Clujului, in vremea pastoririi arhiepiscopului de vesnica pomenire Teofil Herineanu, care in 1992 ia hotararea ca manastirea noua sa nu fiinteze pe vechiul amplasament, ci chiar in mijlocul parohiei Feleacu dorind ca in viitorul complex monahal sa fie compusa insusi biserica arhiepiscopala pentru a evidentia mai mult importanta acesteia pentru Feleac si pentru istoria Bisericii Ortodoxe Romane.
In vara anului 1993, luna august cu binecuvantarea I.P.S Bartolomeu, noul arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, Prea Sfintitul Irineu Bistriteanul oficiaza slujba de sfintire a locului si a pietrei de temelie pentru noua biserica, in imediata apropiere a bisericii arhiepiscopale, pe un alt amplasament, langa vechea casa parohiala, devenita si staretie.
Complexul monahal cuprinde urmatoarele obiective: Biserica mare cu hramul Sfanta Troita, Paraclisul manastiresc cu hramul Sfantului Voievod Stefan cel Mare al Moldovei, corp de chilii cu turn de intrare in incinta, staretie si casa parohiala, turn clopotnita, poarta de intrare, altar de vara, 
Manastirea are o biblioteca ce insumeaza cca 3.000 volume.
Manuscrise
In epoca lui Stefan cel Mare, biserica mitropoliei din Feleac a fost inzestrata cu carti manuscrise, ce reprezentau in acele vremuri mari valori. Dintre acestea se pastreaza la Biblioteca Centrala Universitara “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca un LITURGHIER slavon, datat pe baza calendarului in anul 1481, scris pe hartie si avand frontispicii decorate la inceputul capitolelor.Motivele decorative ale frontispiciilor, in special de la primul si de la al treilea capitol, resimt legatura cu centrele de miniaturisti din Moldova, chiar daca se presupune ca acest LITURGHIER a fost copiat in Transilvania, probabil chiar in localitatea din vecinatatea Clujului.Despre cel de-al doilea manuscris de la Feleac, TETRAEVANGHELIARUL din 1488, cunoscut pentru importanta inscriptiei referitoare la zidirea bisericii in timpul arhiepiscopului Daniil, precum si pentru faptul ca a fost ferecat in scoarte de argint in 1498 de catre vistiernicul Isac, profesorul Virgil Vatasianu presupune, pe buna dreptate, ca acesta poate fi un produs al atelierelor moldovenesti.Coperta de argint a TETRAEVANGHELIERULUI de la Feleac, publicata de Nicolae Iorga, reprezinta scena DEISIS, asezata in trei arcade, in centru tronand Iisus Hristos, in stanga Maica Domnului, in dreapta Sfantul Ioan Botezatorul, iar in cele patru colturi, in mediane prezentati in bust, apar evanghelistii cu carti in maini.

CATEDRALA ARHIEPISCOPALA CLUJ-NAPOCA


 Catedrala ortodoxa din Cluj a fost construita intre anii 1923-1933, din initiativa si cu contributia speciala a Episcopului Nicolae Ivan (1855-1936). Este unul din principalele edificii religioase din municipiul Cluj si, totodata, primul edificiu bisericesc romanesc de amploare ridicat in inima tarii reintregite. Episcopul Nicolae Ivan, dupa ce s-a adresat in 1919, Consiliului Dirigent al Transilvaniei, solicitand un ajutor financiar necesar ridicarii unei catedrale ortodoxe la Cluj, in 1920, a solicitat Primariei clujene ca parcul din fata Teatrului National sa fie cedat pentru zidirea catedralei. Dupa ce ambele cereri au fost acceptate a fost organizat un concurs de proiecte, castigat de catre arhitectii George Cristinel si Constantin Pomponiu. 
Planurile au inglobat o serie de modele din arhitectura brancoveneasca, specifica Tarii Romanesti, fiind foarte evidenta influenta bizantina.
 Catedrala este o constructie masiva, monumentala, foarte spatioasa, cu absidele naosului foarte adanci, balcoane laterale sustinute de coloane si balcon pentru cor. Turla de pe naos, deschisa, este grandioasa, iar pe pridvor sunt alte doua turle oarbe. Au fost efectuate lucrari de o specialitate ridicata pentru acele vremuri, cum ar fi construirea celor 4 turle care inconjoara turla centrala, sculptarea celor 18 coloane imense din rotonda turlei mari, medalioane sculptate in piatra, arce de piatra pe fatadele laterale. Cupola a fost conceputa dupa modelul catedralei Sfanta Sofia. Catedrala a fost inzestrata cu 4 clopote, aduse din Ungaria cel mai mare dintre ele cantarind aproape 2 tone. 
 In anul 1973, odata cu ridicarea scaunului eparhial al Clujului la rangul de arhiepiscopie, lacasul de cult a devenit catedrala arhiepiscopala. Din anul 2006 edificiul serveste drept catedrala a arhiepiscopului Vadului, Feleacului si Clujului.

Cazare hotel.

ZIUA 3.

Mic dejun.
- MANASTIREA ADORMIREA MAICII DOMNULUI - NICULA 



Manastirea Nicula este o manastire in jurul careia a luat nastere unul dintre cele mai mari pelerinaje, atat din tara, cat si din lumea ortodoxa. Manastirea Nicula este unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale nu doar din spatiul transilvanean, ci din intreg spatiul romanesc. Inceputurile unei asezari monahale aici se leaga de vietuirea unui pustnic (1326), Nicolae, care a dat numele atat manastirii, cat si satului in care se gaseste. Prima marturie istorica ce atesta existenta manastirii face trimitere la o biserica din lemn datata 1552, cu hramul „Sfanta Treime”, locas ce a fost renovat intre anii 1712-1714, dar a fost mistuit dupa aproximativ un secol si jumatate intr-un incendiu.
Biserica din zid a fost construita in perioada 1875-1879, procesul continuand in 1905, la initiativa profesorului de teologie Mihai Ivasco. Ridicarea acestui locas s-a impus datorita numarului mare de credinciosi ce frecventau manastirea, dincolo de piedicile ivite in decursul istoriei. Dupa moartea profesorului Ivasco, a fost realizat iconostasul aurit, care a fost inlocuit, in anul 1938, cu unul realizat din lemn de tei, acesta avand in centru un gol care descopera Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Pictura bisericii a fost executata in tehnica tempera, in 1961. Biserica a functionat fara cele doua turle timp de 30 de ani, acestea fiind ridicate in 1905.
In timpul staretiei arhimandritului Cleopa Nanu, dupa incendiul din 1973, a inceput colectionarea unor obiecte de cult, constituindu-se astfel muzeul manastirii, care ofera astazi o perspectiva autentica asupra artei populare. Deschis in 1997, in vremea protosinghelului Visarion Pasca, muzeul include carti vechi, icoane pe sticla si lemn, precum si obiecte sau carti de cult, intre care Biblia de la 1795 a lui Ioan Bob, Evanghelia lui Constantin Voievod, un Liturghier de la Manastirea Hurez din anul 1711, alaturi de care se gasesc icoane din secolele XVI-XVIII.
Anul 2001 a marchat istoric Manastirea Nicula, prin interventia vrednicului de pomenire Arhiepiscopul si Mitropolitul Bartolomeu al Clujului, care a rectitorit asezamantul monahal, reorganizandu-l urbanistic si, impreuna cu obstea calugareasca, demarand constructia de noi edificii: biserica, o casa de creatie, centrul de studii patristice, un corp administrativ, Arhondaric si Clopotnita.
 
Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Nicula



Icoana Maicii Domnului de la Nicula, in jurul careia s-a si dezvoltat pelerinajul si multimea rugaciunilor pelerinilor, a fost zugravita in anul 1681, de catre preotul zugrav Luca, din localitatea Iclod. Icoana este realizata pe scandura de brad, intarita cu doua cingatoare de brad, in grosime de doi centimetri. Icoana a ajuns aici prin mana nobilului roman Ioan Cupsa, care a cumparat-o de la preotul Luca, donand-o manastirii.Potrivit unui proces verbal, scris de cativa militari austrieci, icoana Maicii Domnului cu Pruncul, aflata astazi la Nicula, a lacrimat in mod continuu,intre 15 februarie si 12 martie 1699.
Din cauza pericolului strain, intre anii 1714-1782, icoana a fost ingropata in pamant, fiind ascunsa din nou intre 1948-1962, fiind gasita de staretul de atunci,arhimandritul Serafim Maciuca. A fost zidita in geamul casei lui Vasile Chezan, tatal unuia dintre calugarii uniti. Dupa gasire, a stat in manastire doar cateva ore, fiind dusa ulterior de organele comuniste la Cluj, la sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe. Aici a ramas pana in 24 martie 1992, cand a fost readusa la manastire, printr-o procesiune impresionanta. De atunci a parasit manastirea de putine ori si numai la evenimente deosebite din viata Bisericii noastre. Icoana este adapostita in prezent de biserica din zid, unde se slujesc si sfintele slujbe.
- MANASTIREA PIATRA FANTANELE





Manastirea Piatra Fantanele isi are inceputurile undeva in anul 1928, cand pe aceste locuri paseste Parintele Ierodiaconul Vasile Luncan. Parintele ridica un mic paraclis de rugaciune, care mai apoi este inchis, in vremuri tulburi. Abia in anul 1994, locul prinde din nou viata, din purtarea de grija a IPS Bartolomeu Anania. Manastirea Piatra Fantanele tine loc si de parohia credinciosilor din sat.
 - MANASTIREA VORONET


Cu voia Bunului Dumnezeu, cu rugaciunile Sf. Cuvios Daniil Sihastrul si prin osardia Biencredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant s-a inaltat, din 26 mai pana in 14 septembrie 1488, Manastirea Voronet cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe.
In 1547 i s-a adaugat pridvorul si i s-a facut pictura exterioara sub privegherea Mitropolitului Grigorie Rosca, ce se odihneste in pridvor: Inca de la inceput Manastirea a fost binecuvantata cu calugari cu aleasa viata duhovniceasca, in vreamea Sf. CuviosDaniil Sihastrul fiind o adevarata lavra a isihasmului romanesc. Viata monahala s-a intrerupt in anul 1785 dupa anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic si s-a reluat in anul 1991, de data aceasta cu obste de calugarite sub staretia Stavroforei Irina Pantescu. Tanara obste se straduieste sa imbine aromnios rugaciunea cu munca in gospodarie, in camp, in atelierul de pictura si in indrumarea vizitatorilor:
Manastirea Voronet este socotita "Capela Sixtina a Orientului" pentru marea fresca de pe fatada de vest, numita "Judecata de apoi". De asemenea "albastrul de Voronet" este considerat de specialisti ca unic in lume si cunoscut ca rosul lui Rubes sau verdele lui Veronese. Pe fondul albastru este prezentat "Arborele lui Iesei" sau Genealogia Mantuitorului nostru Iisus Hristos iar pe coloane sunt pictati filozofii greco-latini. Sunt cautati cu privirea Aristotel si Platon iar pe absida laterala retine atentia "chipul ascetic al Sf. Onufirie".
In stanga usii de la intrare este zugravit chipul aureolat al Sf. Cuvios Daniil Sihastrul. Deasupra usii strajuieste Icoana "Deisis". Mantuitorul nostru Iisus Hristos, Judecatorul Atotdrept, priveste cercetator pe toti cei care trec pragul Bisericii noastre; in dreapta si in stanga Sa, Maica Domnului si Sf. Ioan Botezatorul mijlocesc milostivirea pentru noi, oamenii. Pe contrafort este pictat Sf. Mare Mucenic Gheorghe, patronul Manastirii noastre, iar pe primele randuri ale acestui ansamblu de pictura, sus, "Acatistul Sf. Nicolae" si mai jos, "Acatistul Sf. Ioan cel Nou de la Suceava".
In pridvor pictura reprezinta calendarul crestin-ortodox, iar pe multe Icoane se vad nume si zgarieturi, semne ale celor 206 ani de pustiire. Deasupra usii de la intrare, in pronaous, se afla o mununata Icoana - "Dulcea imbratisare" si mai sus inscriptia in piatra ce precizeaza numele ctitorului si timpul inaltarii Manastirii.
In pronaos se afla, strajuit de o candela aprinsa, mormantul Sf. Cuvios Daniil Sihastrul, ce a fost primul staret al Manastirii.
Tabloul votiv, al intemeietorului, se afla in naos. Maria Sa, Stefan cel Mare si Sfant, pictat in anul 1496 impreuna cu Doamna Maria-Voichita si Bogdan mostenitorul inchina, prin mijlocirea Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Manastirea aceasta Mantuitorului nostru Iisus Hristos pentru a-i multumi ca l-a ajutat in lupta impotriva cotropitorilor turci.
Privind tabloul votiv si ascultand clopotele daruite de voievod Manastirii inca de la intemeiere, clopote ce trase de vietuitoarele noastre tinere cheama de peste veacuri numele ctitorului: "Stefan-Voda, Stefan-Voda" ca intr-o vesnica pomenire, ne simtim legati prin fire nevazute de inaintasii nostri.
Valoroasa artistic este catapeteasma din lemn de tisa, aurit, usile imparatestifiind o adevarata capodopera de sculptura in lemn. De mare pret este tronul Mitropolitului Grigorie Rosca si nadajduim ca va reveni acasa tronul original al Mariei-Sale, cel din Biserica fiind o copie distonand cu piesele vechi.
Pictura din naos si din Sf. Altar, obosita de fumul lumanarilor sutelor de ani, asteapta restaurarea. Dupa primele probe de curatire facute de specialisti se zaresc culorile originale bine conservate. Aceasta lucraea minutioasa si costisitoare se va face din donatiile statului nostru roman si din micile donatii ale turistilor si inchinatorilor romani si straini care iubesc Voronetul.
Expresia artistica a dreptei noastre credinte, a rafinamentului si gustului pentru frumos a neamului nostru, Sf. Manastire Voronet indeamna la reculegere si incanta inima si mintea privitorului ce ajunge la noi din toate colturile lumii.
„Iara, Stefan-voda, mergand de la cetatea Neamtului in sus pre Moldova, au marsu pe la Voronet, unde traie un parinte sihastru, pre nume Daniil, si tatand Stefan-voda in usa sihastrului sa-i descuie, au raspunsu sihastrul sa astepte Stefan-voda afara pana ce si-a istovit ruga. Si dupa ce si-au istovit sihastrul ruga, l-au chemat in chilie pre Stefan-voda si s-au ispovedit Stefan-voda la dansul. Si au intrebat Stefan-voda pre sihastru ce va mai face, ca nu poate sa sa mai bata cu turcii: inchina-va tara la turic, au ba? Iar sihastrul a dzis sa nu o inchine, ca razboiul este a lui, numai, dupa ce va izbandi, sa faca manastire acolo, in numele Sfantului Gehorghe, sa fie hramul bisericii.”


TARIF: 330 LEI 
Sunt incluse: transport, 2 nopti cazare + mic dejun.

- Locurile se ocupa in ordinea achitarii avansului de 100 lei.

DE RETINUT: 
-TINUTA DECENTA LA INTRAREA IN MANASTIRI ( barbatii: - pantaloni lungi, femeile: - fusta si capul acoperit)

Inscrieri la telefon: 0755095193.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu