duminică, 31 ianuarie 2016

PELERINAJ IN JUDETUL NEAMT 17-18 septembrie

ZIUA 1.

- MANASTIREA PANGARATI
Este una dintre cele mai vechi manastiri ortodoxe din judetul Neamt. Acest asezamant de veche traditie de pe valea Bistritei se afla putin mai la rasarit de Muntele Botosanu, pe malul stang al paraului Pangarati. Locasul monahal isi are inceputurile in secolul al XV-lea, cand pe aceste locuri traiau calugari sihastri, dintre care cel mai renumit este Cuviosul Simeon, unul dintre sfetnicii Sfantului Stefan cel Mare.

- MANASTIREA BISERICANI
Manastirea Bisericani este construita in zona Muntelui Pietrosu, la o altitudine de 650 de metri. In secolul al XV-lea, in zona s-au nevoit multi schimnici, fapt pentru care in toponimia locului se pastreaza pana azi nume de calugari, precum: Muntele lui Simion, Muntele Averchie, Muntele lui Metodie, Muntele lui Varvara, Muntele Pir, Muntele Grecu, iar din secolul al XVII-lea si Muntele Chiriac. Multi dintre acesti monahi au trait in apropierea Pesterii Sfantului Cuvios Iosif de la Bisericani.

- MANASTIREA BISTRITA
Zidita de domnitorul Alexandru cel Bun in anul 1406, este o manastire ortodoxa din judetul Neamt. Manastirea se afla in satul Bistrita, din comuna Alexandru cel Bun, si are o foarte mare valoare istorica si arheologica.

- MANASTIREA HORAITA
Manastirea Horaita a luat fiinta in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Intre anii 1822 si 1824, cuviosul parinte Irinarh Roseti (1771-1859), calugar cu metania din Manastirea Neamt, cu binecuvantarea si aportul substantial al Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei (1803-1842), in urma unei revelatii dumnezeiesti, ridica prima biserica - din lemn - a manastirii cu hramul "Pogorarea Sfantului Duh".

- MANASTIREA DURAU
Manastirea Durau a fost construita pe locul unui Schit de maici ctitorit in sec al XVII –lea de catre una din fiicele domnitorului Vasile Lupu. Prima atestare documentară despre Mănăstirea Durău este cea din anul 1779 cand era stareţă schimonahia Nazaria. Apoi, monahiile de la Durău s-au retras în Poiana Văratec, unde au întemeiat Mănăstirea Varatec. În anul 1802, ieroschimonahul Petru a readus la viata aşezământul isihast de la Durău aducând mai multi călugări de la schiturile din apropiere.

 Cazare.
ZIUA 2. 

MANASTIREA PETRU VODA
- MANASTIREA PETRU VODA, 
In anul 1990, Mitropolitul Daniel al Moldovei si Bucovinei a dat binecuvantarea construirii manastirii si dupa anul 1991 a inceput constructia bisericii. Sarcina infiintarii manastirii, a ridicarii constructiilor si organizarea obstei si-au luat-o doi monahi din manastirea Secu, de origine din Poiana Teiului, unul dintre acesti monahi, protosinghel Justin Parvu. Considerat de multi ca fiind unul dintre cei mai cunoscuti duhovnici  Parintele Iustin a trecut in anii pe care i-a adunat, peste multe greutati, insa a ramas mereu credincios credintei ortodoxe si neamului roman. 
S-a mutat la Domnul in seara de 16 iunie 2013. La mormantul Sfintiei sale vin zeci de credinciosi, se roaga pentru odihna sufletului sau, amintindu-si cu drag de neuitatele sale cuvinte si mai ales de nesfarsita dragoste a parintelui.

- MANASTIREA PALTIN,
Inceputurile acestei manastiri – asezamant se regasesc undeva in jurul anului 2000, cand parintele Iustin Parvu, duhovnicul de la Manastirea Petru Voda, isi arata dorinta de a infiinta un asezamant social-filantropic pentru romanii nevoiasi: copii fara familie, bolnavi si batrani.


- MANASTIREA SIHASTIA
Episcopul Ghedeon de Husi, ca ucenic al venerabilului mitropolit Varlaam Motoc,intemeiaza in 1655 – fiind deja mitropolit al Moldovei – prima biserica a schitului Sihastria, pe care o inzestreaza apoi cu chilii si cele de trebuinta. Parintele Cleopa a intrat in obstea manastirii in anul 1929  si a vietuit aici pana in anul 1998,02 dec.,cand s-a mutata la Domnul. In cimitir, devenit deja loc de pelerinaj, se afla mormantul Parintelui Cleopa.

- MANASTIREA SECU
Manastirea Secu este o vatra monahala de intensa traire duhovniceasca, a carei vechime se ridica la aproape cinci sute de ani. In jurul anului 1500, pe domeniul feudal al Cetatii Neamt, pe valea paraului Secu, se aseaza un grup de sihastri care vor intemeia mai apoi, in anul 1530, sub conducerea ieroschimonahului Zosima, calugar de la Manastirea Neamt, schitul cu acelasi nume, „Schitul lui Zosima”.
- MANASTIREA NEAMT
Primul document scris ce ni s-a pastrat despre manastirea Neamt, este actul din 7 ianuarie 1407, din vremea lui Alexandru cel Bun, dat de acel „Vladica Iosif „, ruda apropiata a lui Petru Musat, ajuns primul mitropolit al Moldovei.


- MANASTIRE AGAPIA, 
A fost construită între anii 1641-1643. Arhitectura bisericii nu are un stil specific. Ceea ce conferă o deosebită valoare acestui monument sunt frescele pictate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1861.

- MANASTIREA VARATEC,
A fost fondată în anul 1785 de către schimonahia Olimpiada, împreună cu duhovnicul Iosif. În această lucrare, maica Olimpiada a fost sfătuită și îndrumată de Paisie Velicicovschi, starețul Mănăstirii Neamț. Trecută sub administrarea Mănăstirii Agapia din apropiere, Mănăstirea Văratec a devenit mănăstire independentă în anul 1839..


.
PRETUL: 180 LEI /PERS.  
Servicii incluse:                                                                 
- transport
- cazare în camere duble/triple;
- ghid/însoțitor grup;
Servicii neincluse:
- mesele neincluse in pret;
- cheltuielile personale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu