duminică, 31 ianuarie 2016

PELERINAJE IN JUDETELE: VASLUI, SUCEAVA, NEAMT.

 PELERINAJ IN JUDETUL VASLUI, 
           

                        
Manastirea Bujoreni
Prima atestare documentara a Manastirii Bujoreni dateaza din 27 martie 1602, dar putem presupune ca a existat o viata monahala anterioara acestei date. 
- Manastirea Parvesti – prima biserica s-a ridicat in 1666. In anul 1816 s-a ridicat o noua biserica la Manastirea Parvesti, sfintita in 1820. A devenit biserica de mir in 1864. S-a reinfiintat in 1993 ca manastire de maici.
- Manastirea Moreni 
Existenta sa este amintita pentru prima oara intr-un document din 30 aprilie 1546, din care reiese ca a fost intemeiata pe la 1540 de Lupan Buznea si sotia sa, pe mosia lor, ca manastire de familie, in timpul domniei voievodului Moldovei Petru Rares.(Cazare)
Duminica - Sfanta Leturghie.
- Manastirea Alexandru Vlahuta
Este rodul initiativei parintelui IUSTIN PARVU de la manastirea Petru – Voda. Pe data de 06.05.2002 a avut loc sfintirea locului de manastire, intr-o slujba arhiereasca deosebita, oficiata de catre PS IOACHIM episcop al Husilor.
- Manastirea  Floresti
Intemeiata de Carstea Ghenovici, mare vornic si sotia sa, Anghelina, in secolul al XVI-lea (a.1598), a fost innoita de urmasii sai, Gavrilita Costache vornicul si fiii sai – Vasile vornicul si Lupu vistiernicul – impreuna cu Antohie Jora hatmanul, in secolul al XVII-lea (c.1686-1694) si recladita de egumenul Nil intre 1852-1859.
- Manastirea Stefan cel Mare si Sfant
A luat fiinta dupa 1990, prin bunavointa a doi monahi intorsi in locurile natale, Andrei de la Schitul Icoana, Neamt si Haralambie de la Manastirea Slatina. Constructia bisericii de la Manastirea Stefan cel Mare si Sfant – Codaesti a inceput in anul 1993. Paraclisul a fost sfintit in 1996 de catre PS loachim Bacauanul.


PRETUL: 80 LEI /PERS.  si include: transport 



    PELERINAJ IN  JUDETUL SUCEAVA                    


- MANASTIREA PROBOTA , este considerata una dintre cele mai frumoase manastiri din Moldova. Biserica actuala este ctitorita de domnul Moldovei Petru Rares in 1530,care hotaraste ca manastirea sa devina necropola  a sa si a urmasilor sai, inzestrand-o cu mai multe mosii.
- MANASTIREA SF. IOAN CEL NOU DE LA SUCEAVA, a fost inceputa in 1514 de catre Bogdanal al  III-lea cel Orb, fiul lui Stefan cel Mare si terminata de fiul lui Bogdan,Stefanita in anul 1522.
- MANASTIREA TEODORENI,  ctitorita in 1597 de postelnicul Teodor Movila, fratele domnitorului Ieremia Movila.
- MANASTIREA DRAGOMIRNA, detine o biserica unica in Romania pentru proportiile sale neobisnuite. De departe este cea mai inalta si cea mai stramta biserica intemeiata vreodata.
- MANASTIREA BOGDANA, Radauti
Biserica manastirii a fost ctitorita de catre voievodul Bogdan I (1359-1365), intemeietorul statului feudal moldovean, si a avut rolul de necropola domneasca.Ansamblul Manastirii Bogdana a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004.
- MANASTIREA PUTNA 
 “IERUSALIMUL NEAMULUI ROMANESC” 
Mihai Eminescu ,
- prima manastire zidita de Stefan cel Mare in 1465, dupa victoria de la Chilia.
- moaste ale Sf. Ierarh Gherondie, - particele din moastele Sf. Trei Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan, a Sf. Stareti de la Optina, Sf. Ana, Sf. Alexandru, Sf. Nectarie, Sf. Vavila, Sf. Pantelimon, Sf. Gheorghe.
- MANATIREA SIHASTIA PUTNEI, intemeiata in timpul domniei Binecredinciosului Voievod Stefan cel mare  si  Sfant, - moaste ale Sfintilor Cuviosi Sila, Natan si Paisie, - Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.
Cazare.
ZIUA2.
 SFANTA LITURGHIE, SIHASTRIA PUTNEI
- MANASTIREA SUCEVITA, ctitorie a familiei Movila la sfarsitul sec. Al XVI-lea,- Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului
- MANASTIREA MOLDOVITA, ctitorie  a lui Petru Rares,- Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului (in paraclis).
- MANASTIREA PLUTONITA -  DOROTEIA,  a fost
ctitorita de doi vestiti sihastri, Dorotei si Pluton, de la Manastirea Voronet. Spre jumatatea sec. Al XVII-iea inmultindu-se ucenicii, acesti sihastri s-au raspandit cu chiliile prin toate padurile zonei.
- MANASTIREA VORONET , monument UNESCO, - mormantul Sf. Cuv.Daniil Sihastrul.
- MANASTIREA CAMARZANI,in anul 1836 boierul Emanoil Mortun a construit o biserica de mir pe mosia sa din satul Camarzani.

PRETUL: 210  LEI /PERS.  si include: transport si cazare 4* manastirea Sihastria Putnei,  cina si pranz.


    PELERINAJ IN JUDETUL NEAMT 
                           
Parastasul parintelui Iustin Parvu
- MANASTIREA PETRU VODA, 
In anul 1990, Mitropolitul Daniel al Moldovei si Bucovinei a dat binecuvantarea construirii manastirii si dupa anul 1991 a inceput constructia bisericii. Sarcina infiintarii manastirii, a ridicarii constructiilor si organizarea obstei si-au luat-o doi monahi din manastirea Secu, de origine din Poiana Teiului, unul dintre acesti monahi, protosinghel Justin Parvu. Considerat de multi ca fiind unul dintre cei mai cunoscuti duhovnici  Parintele Iustin a trecut in anii pe care i-a adunat, peste multe greutati, insa a ramas mereu credincios credintei ortodoxe si neamului roman. 
S-a mutat la Domnul in seara de 16 iunie 2013. La mormantul Sfintiei sale vin zeci de credinciosi, se roaga pentru odihna sufletului sau, amintindu-si cu drag de neuitatele sale cuvinte si mai ales de nesfarsita dragoste a parintelui.
- MANASTIREA PALTIN,
Inceputurile acestei manastiri – asezamant se regasesc undeva in jurul anului 2000, cand parintele Iustin Parvu, duhovnicul de la Manastirea Petru Voda, isi arata dorinta de a infiinta un asezamant social-filantropic pentru romanii nevoiasi: copii fara familie, bolnavi si batrani.
- MANASTIREA SIHASTIA
Episcopul Ghedeon de Husi, ca ucenic al venerabilului mitropolit Varlaam Motoc,intemeiaza in 1655 – fiind deja mitropolit al Moldovei – prima biserica a schitului Sihastria, pe care o inzestreaza apoi cu chilii si cele de trebuinta. Parintele Cleopa a intrat in obstea manastirii in anul 1929  si a vietuit aici pana in anul 1998,02 dec.,cand s-a mutata la Domnul. In cimitir, devenit deja loc de pelerinaj, se afla mormantul Parintelui Cleopa.
- MANASTIREA SECU
Manastirea Secu este o vatra monahala de intensa traire duhovniceasca, a carei vechime se ridica la aproape cinci sute de ani. In jurul anului 1500, pe domeniul feudal al Cetatii Neamt, pe valea paraului Secu, se aseaza un grup de sihastri care vor intemeia mai apoi, in anul 1530, sub conducerea ieroschimonahului Zosima, calugar de la Manastirea Neamt, schitul cu acelasi nume, „Schitul lui Zosima”.
- MANASTIREA NEAMT,
Primul document scris ce ni s-a pastrat despre manastirea Neamt, este actul din 7 ianuarie 1407, din vremea lui Alexandru cel Bun, dat de acel „Vladica Iosif „, ruda apropiata a lui Petru Musat, ajuns primul mitropolit al Moldovei.
- MANASTIREA SECU
- MANASTIREA SIHASTRIA
- MANASTIREA SIHLA


PRETUL: 80 LEI /PERS.  si include: transport 



INSCRIERI LA TELFON: 0755.095193 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu