duminică, 31 ianuarie 2016

PRISLOP si manastirile...07-10 iulie

PERIOADA07-10 iulie; patru zile/trei nopti
Itinerar:
Iasi - Bacau - Brasov - Busteni - Campulung Muscel - Curtea de Arges - Ramnicu Valcea - Targu Jiu - MANASTIREA PRISLOP - Aiud  - Targu Mures - Iasi



- MANASTIREA PREDEAL
A fost reinfiintata in 1993 de catre Mitropolitul Antonie Plamadeala pe locul unei mai vechi vetre monahale ce a fost intemeiata in 1774. In 1819, s-a construit biserica de piatra cu hramul Sfantul Nicolae.  In 1835 se incepe constructia celei de-a doua biserici. Pictura a fost restaurata intre anii 1974 si 1976. Intregul complex monahal - cu cele doua biserici - este declarat monument istoric.
Icoane Facatoare de Minuni: a Sf. Nicloae
- MANASTIREA CARAIMAN

Ctitorie a Parintelui Gherontie Puiu. A  ascultat porunca Maicii Domnului si a trait ca un sihastru timp de zece ani intr-o pestera, pana in vara lui 1970. Timp de zece ani, in fiecare noapte, el a privit crucea cea mare de pe Caraiman. Atunci, spune, " i-am jurat Maicutei Domnului ca, daca ma voi intoarce cu bine in lume, jos, voi construi o manastire cu hramul Inaltarea Sfintei Cruci, din curtea careia sa poata fi privita crucea de pe varful Caraimanului ".

- MANASTIREA DRAGOSLAVELE
 mai 2015
Schitul Dragoslavele a luat fiinta in anul 1929, ca resedinta patriarhala de odihna. Pe una din vilele asezamantului este prinsa in zid o placa memoriala in care se consemneaza: "Aceasta casa s-a zidit din temelie, iar celelalte s-au refacut cu cheltuiala preotimii muscelene, care le-a daruit Patriarhului Miron in 1929 ca sa fie resedinta de odihna pentru Patriarhul Romaniei." In 1949, PF Justinian a adus la Dragoslavele o biserica de lemn, construita la sfarsitul sec. al XVII-lea de credinciosii din Borsa, jud. Maramures, care va fi sfintita in 1949. Este metoc al Arhiepiescopiei Bucurestilor.
Moaste: particele din moastele Sfintilor 40 de Mucenici, Sf. Ioan Iacob Hozevitul.
- MANASTIREA NEGRU VODA
 mai 2015
Manastirea este un important centru monastic, istoric si cultural al vechii Curti Domnesti a Basarabilor. Dupa traditie, manastirea Negru Voda a fost ctitorita in anul 1215 de Radu Negru Voievod, fiind apoi rezidita de Basarab I si fiul sau, Nicolae Alexandru Basarab. Dupa zidirile din veacul al XIV-lea si modificarile suferite in secolul urmator, Biserica Negru Voda s-a surpat in 1628, din cauza unui cutremur puternic. Matei Basarab o reconstruieste in 1635 pe aceeasi temelie si cu pietrele ctitoriei initiale si astfel va ramane pana in 1827, cand arhiereul Filaret Beldiman, cu ajutorul domnitorului Grigorie Ghica, o reface pentru a treia oara si o tarnoseste in 1832. Biserica manastirii Negru Voda este necropola domneasca si pastreaza documentul epigrafic cel mai insemnat din tara, cea mai veche lespede de mormant voievodal, scrisa in limba slavona, apartinand lui Nicolae Alexandru Basarab. De asemenea, adaposteste o frumoasa pictura realizata de Gheorghe Tattarascu. 
Manastirea Negru Voda a fost desfiintata in 1959 de catre comunisti si reinfiintata in 1989 prin purtarea de grija a Prea Sfintitului Calinic Episcop de Arges si Muscel.
Moaste: particele din moastele Sf. Pantelimon, Sf. Varvara, Sf. Mercurie, Sf. Ioan Botezatorul.
Icoane facatoare de minuni: Icoana Maicii Domnului Galactotrofusa; Icoana Maicii Domnului din racla, sec. al XVII-lea.
- MANASTIREA NAMAIESTI
mai 2015
Biserica manastirii este sapata in piatra, in stanca muntelui. Documentele istorice in legatura cu satul Namaiesti si cu manastirea Namaiesti atesteaza anii 1503-1547 in hrisoavele domnitorilor Radu cel Mare si Mircea Ciobanul. Biserica manastirii este considerata monument istoric din secolul al XIV-lea. Date exacte in legatura cu intemeierea manastirii si a bisericii sapata in piatra nu se cunosc. Insa, legendele transmise oral, din mosi stramosi, in satul Namaiesti, pomenesc chiar de numele domnitorului Negru Voda.
Tot traditia ne povesteste si despre ctitorul anonim al bisericii: Se zice ca un cioban pastea oile prin partea locului. Ajungand la stanca in care a fost apoi sapata biserica, ciobanul a facut un popas la poalele muntelui, la marginea padurii, pe aceasta piatra mare, ramanand cu oile aici peste noapte. Ciobanului i s-a aratat in vis Maica Domnului care i-a spus: “ Scoala-te, sapa sub tine si vei gasi o icoana intr-o bisericuta de piatra. Aici vei face tu biserica in cinstea si slava Intrarii in Biserica a Sfintei Fecioare Maria, izvor de viata si de tamaduire”. Trezindu-se din acest vis ciobanul incepu sa sape cu ravna si dupa trei zile si trei nopti dadu de o bisericuta de piatra, in forma de pestera, cu icoane si odoare bisericesti.
Legenda spune ca icoana visata de cioban este chiar aceea care se afla in biserica, in partea stanga si despre care se spune ca este Icoana cu Maica Domnului la Manastirea Namaiesti facatoare de minuni. Aceasta icoana o reprezinta pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus in brate. Pictura a fost deteriorata de vreme. Este considerata ca una dintre cele mai vechi icoane nu numai din tara ci si din intreaga crestinatate. Se presupune ca a fost zugravita de catre Sfantul Apostol si Evanghelist Luca.
Biserica din grota, sapata in piatra, in stanca muntelui, unde a fost descoperita aceasta antica icoana, dateaza din timpul cand crestinismul se propovaduia in taina, in grote, din cauza persecutiilor, poate chiar din epoca primilor daci crestinati.
Icoane facatoare de minuni: Icoana Maicii Domnului – atribuita Sfantului Apostol Luca.
- MANASTIREA CURTEA DE ARGES
mai 2015
Manastirea Curtea de Arges a fost inaltata de Sf. Neagoe Basarab pe fundatiile unui locas mult mai vechi. Este distrusa in anul 1611 de armatele lui Gabriel Bathory si restaurata de Matei Basarab. Paul de Alep, in 1654, considera biserica Manastirii Curtea de Arges "una din minunile lumii". In 1793, Manastirea Curtea de Arges devine, pentru o scurta perioada, sediu al Episcopiei Argesului.
Spre sfarsitul secolului al XIX lea a fost refacuta in forma prezenta de catre arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy. In fata bisericii manastirii Curtea de Arges se afla un agheasmatar, iar in afara curtii manastirii fantana legendarului mester Manole.
Moaste: Sf. Filofteia.
- MANASTIREA  GOVORA
mai 2015
Este una dintre cele mai vechi din tara, fiind ridicata in sec. al XlV-lea si al XV-lea, sub domnia lui Vlad Dracul. Numele manastirii Govora vine de la slavonescul "gavariti" - a vorbi, a spune, sau - izvor, murmur de izvor. Intre anii 1640 si 1645, domnitorul Matei Basarab ii face manastirii o reparatie totala si instaleaza aici o tiparnita primita de la Mitropolitul Petru Movila de la Kiev.

Icoane facatoare de minuni: a Maicii Domnului Inaripata.

- MANASTIREA DINTR-UN LEMN
Potrivit unei vechi traditii locale, ar fi luat fiinta in primele decenii ale secolului al XVI-lea, prin edificarea in acest loc a materialului unui singur stejar. Ea a fost ridicata in cinstea Icoanei Maicii Domnului, icoana ce se pastreaza si azi in biserica de piatra a manastirii. In baza acestei traditii asezarea monahala de aici poarta numele Dintr-un Lemn.

- MANASTIREA BISTRITA - VALCEA

Manastirea Bistrita este ctitorie a boierilor Craiovesti; dateaza din jurul anului 1490. Insa prima atestare documentara a manastirii se pastreaza in „Hrisovul de danie” datat 16 martie 1494 apartinand lui Vlad Voda Calugarul. Din 1497 marele ban Barbu Craiovescu a adus de la Constantinopol moastele Sfantului Grigorie Decapolitul (780-842). Manastirea a fost distrusa din temelii de catre Mihnea Voda la 1509. Este refacuta de boierii Craiovesti cu sprijinul Sfantului Neagoe Basarab Voievod, intre 1515 si 1519.
Moaste: Sf. Grigore Decapolitul.

- MANASTIREA HOREZU
mai 2015
 Cea mai reprezentativa constructie in stil brancovenesc din intreaga tara, Manastirea Hurezi este poate si cel mai mare ansamblu monahal din Romania. Manastirea  Hurezi se afla pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO
Moaste: mana Sf. Ap. Filip, mana Sf. Ier. Mihail al Sinadei, palma Sf. Marina, Sf. Ap. Andrei, Sf. Mc. Teodor Tiron, Sf. Procopie, Sf. Haralambie, Sf. Fevronia, Sf. Minodora, Sf. Ioan de la Ianina, Sf.  Mina, Sf. Pantelimon, etc.

- MANASTIREA POLOVRAGI
mai 2015
Recentele cercetari istorice stabilesc vechimea manastirii Polovragi in jurul anului 1505, ctitori fiind Radu Comisul si Patru Spataru, fiii marelui boier Danciu Zamona mentionati intr-un hrisov emis la 18 ianuarie 1480 de voievodul Basarab cel Tanar. In 1629, in timpul domnitorului Alexandru Ilies, manastirea intra in posesia jupanului Paraianu Milescu, ban al Craiovei.
Moaste: de la mai multi sfinti.

- TARGU JIU
Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu, cunoscut și sub numele de Ansamblul monumental de la Târgu-Jiu, este un omagiu adus eroilor căzuți în timpul primului război mondial, proiectat și construit de Constantin Brâncuși. Cele trei componente sculpturale monumentale, Masa tăcerii, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit, sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime totală de 1.275 m.
- MANASTIREA VISINA
Prima atestare documentara a acestei manastiri o avem intr-un document al lui Neagoe Basarab din anul 1514. Din vechea Manastire Visina s-au pastrat doar ruinele bisericii. Manastirea Visina a fost reinfiintata in anul 1994.
- MANASTIREA LAINICI
mai 2015
In secolul al XIV-lea Sfantul Cuviosul Nicodim de la Tismana a fost trimis in Tara Romaneasca pentru a sustine ortodoxia si pentru a da un suflu nou bisericii. El s-a asezat intr-o pestera langa manastirea Lainici. Tot Sfantul Nicodim a ctitorit manastirea Vodita de langa Turnu-Severin si manastirea Tismana, in preajma careia a sihastrit pana la sfarsitul vietii sale pamantesti.
Icoana factoare de minuni Gorgoepicuus, Grabnic Ajutatoarea, copie adusa din Muntele Athos.
Moaste: Sf. Irodion, particele din moastele Sf. Serafim de Sarov, Sf. Ignatie Briancianinov, Sf. Dimitrie de Rostov.
- MANASTIREA PRISLOP
mai 2015
A fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de Sfantul Nicodim, ulterior canonizat, considerat astazi drept reorganizatorul si indrumatorul monahismului romanesc la inceputul Evului Mediu. Biserica actuala a Manastirii Prislop dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea si a fost construita din piatra. La data de 25 noiembrie 1948, Mitropolitul Ardealului, Nicolae Balan (1920-1955), il aduce aici pe Ieromonahul Arsenie Boca, de la Manastirea Sambata de Sus, iar in 1950 au fost aduse si maicile.
  A fost arestat prima oară în iulie 1945 la Mănăstirea Bistriţa de Vâlcea şi anchetat la Râmnicu-Vâlcea, transferat apoi la Siguranţa Generală din Bucureşti. Din dosarul de urmărire a Părintelui Arsenie Boca reiese că a fost eliberat din arestul Siguranţei Generale din Bucureşti în jurul datei de 30 iulie 1945, la ordinul Ministrului Afacerilor Interne, acuzaţiile care-i fuseseră aduse fiind complet nefondate. În continuare, a fost urmărit şi supravegheat până la sfârşitul vieţii.
Părintele a mai fost arestat şi anchetat la Făgăraş şi Braşov în 1948. În noiembrie 1948 a fost mutat de la Sâmbăta la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului, judeţul Hunedoara. În 1951 a fost luat de la mănăstire şi trimis pentru mai mult de un an în lagărele de muncă forţată de la Canalul Dunăre-Marea Neagră.
În noiembrie 1955 a fost iar arestat şi anchetat la Timişoara. Apoi închis la Jilava şi Oradea, de unde a fost eliberat în aprilie 1956. În 1959 a fost scos abuziv din monahism şi i s-a interzis să slujească la altar. A fost apoi angajat ca pictor la Atelierele Patriarhiei de la Schitul Maicilor din Bucureşti. A pictat la Biserica „Sfântul Elefterie” şi la Biserica Boteanu din Bucureşti şi la Biserica din satul Bogata, judeţul Braşov. Din 1968, timp de 15 ani a pictat biserica din satul Drăgănescu. Mii şi mii de oameni l-au căutat mereu pentru sfat şi îndrumare.
A trecut la Domnul pe 28 noiembrie 1989, la Sinaia, unde avea un mic atelier, într-o casă unde câteva maici de la Prislop amenajaseră un aşezământ monahal.

A fost înmormântat pe 4 decembrie 1989 la Mănăstirea Prislop.
El a sculptat personal catapeteasma si executat mai multe lucrari de renovare a bisericii si a celorlalte cladiri, fapt pentru care este considerat astazi ca cel deal treilea ctitor al manastirii.
- Mormantul Ieromonahului  Arsenie Boca se afla in cimitirul Manastirii Prislop.
- Pestera Sf. Ioan de la Prislop.
- MANASTIREA RAMET
mai 2015
Este cea mai veche si importanta vatra monahala din Arhiepiscopia de Alba lulia. Biserica veche a Manastirii Ramet reprezinta un monument arhitectonic si artistic de exceptie. In anul 1982 s-a inceput constructia unei noi biserici, cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, finalizata patru ani mai tarziu.  
- Moaste: capul Sf. Ghelasie.
- SCHITUL INALTATREA SFINTEI CRUCI - AIUD
mai 2015
Este un schit ortodox construit pe "Rapa Robilor", renumitul cimitir anonim al martirilor care au fost omorati in inchisoarea Aiud, in vremea comunistilor. 
Monumentul marilor eroi ai neamului romanesc, numit "Calvarul Aiudului", ii infatiseaza pe martiri in chip de cruci, ducand in spate crucea neamului romanesc, rastignit de comunisti. Monumentul are dimensiunile: inaltime; 18 metri, latime  6 metri si lungim  27 de metri.

-  MANASTIREA DUMBRAVA
mai 2015
Mănăstirea a fost ridicată 26 octombrie 1996, pe păşunea satului, donată de dumbrăveni, pe locul unde, la 1703, în vremea uniaţiei, a fost martirizat preotul ortodox Ioan, fiind ars de viu într-o căpiţă de fân. Pe lângă Mănăstirea Dumbrava funcţionează unul dintre cele mai mari centre sociale din ţară, care cuprinde: Centrul de servicii sociale "Sfânta Veronica", în cadrul căruia funcţionează o casă de tip familial destinată ocrotirii copiilor în regim săptămânal, Centrul de formare a deprinderilor pentru viaţă independentă, Casa specială "Sfântul Nectarie", Centrul maternal destinat adăpostirii temporare a mamelor care, însărcinate fiind sau alungate cu copii mici, se confruntă cu situaţii de criză, neavând casă sau fiind alungate de acasă.

- MANASTIREA RECEA
                   mai 2015
Ctitorie a maicii  starete  Stavrofora Cristina Chichernea, Manastirea Recea  s-a ridicat incepand cu anul 1991 ca o mandra zidire romaneasca, o pecete spiritual crestina ce se alatura unica in felul ei noilor manastiri ce sfintesc pamantul romanesc.



- MANASTIREA TOPLITA
mai 2015
A fost infiintata in 1928, fiind o ctitorie a Patriarhului Miron Cristea. Bisericuta de lemn a manastirii a fost adusa la Toplita inca din anul 1910, din Stanceni, jud. Mures., precum si obiecte care au apartinut ctitorului. In 1994 s-a sfintit si paraclisul cu hramul Izvorul Tamaduirii, ridicat in incinta asezamantului.


MANASTIREA DOAMNEI
mai 2015
Manastirea Doamnei  a fost infiintata in 1658 de doamna Safta, sotia domnului moldovean Gheorghe Stefan. Biserica de lemn este declarata monument istoric cunoscand mai multe etape de restaurare. Pictura bisericii a fost realizata pe panza in anul 1981. Incepand cu anul 1999 in manastire vietueste o obste de monahii.


PRETUL: 480 LEI /PERSOANA

Servicii incluse:   
transport;
- cazare în camere duble/triple;
- mic dejun;
- ghid/înso
țitor grup.

Servicii neincluse:
- mesele neincluse in pret;
- cheltuielile personale.


INSCRIERI LA TELEFON: 0755095193

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu