duminică, 31 ianuarie 2016

Dobrogea si Balcik-Bulgaria, 30 iunie - 03 iulie


Parintele Arsenie Papacioc
„Nici inteligența, nici educația, nu au nici o valoare dacă nu sunt în slujba dragostei și a iubirii.
 
PERIOADA: 

ITINERAR:
Iasi - Vaslui - Galati - Niculitel (M. Cocos)  - Frecatei (M.  Celic Dere ) - Constanta  - Techirghiol - Ion Corvin (M. Pestera Sf. Andrei) - Lipnita( M. Dervent ) - Techirghiol - Balcik - Techirghiol - Vladimiresti – Iasi.

TELEFON: 0755.095193

Ziua  I
Iasi , ora 5.00

- Manastirea Cocos,
La 17 ianuarie 1973 sunt aduse in manastire si asezate la loc de cinste in biserica, intr-o frumoasa racla, moastele sfintilor martiri Zotic, Atal, Camasie si Filip, ca o marturie incontestabila a credintei stramosesti. Praznuirea acestor martiri se face in fiecare an la data de 4 iunie. 
Manastirea are un muzeu de icoane si carte veche.

- Manastirea Celic Dere,
Asupra anului infiintarii Manastirii Celic Dere exista, pe de o parte, precizarea "Marelui Dictionar Geografic al Romaniei", conform careia asezamantul a fost fondat de "arhiereul" Athanasie Lisivencof la anul 1835, pe de alta parte, marturia arhimandritului Roman Sorescu, care fixeaza fondarea manastirii "cam la 1840" de catre calugari romani si doi calugari rusi intorsi de la Sfantul Munte Athos, arhimandritul Athanasie Lisavenco si schimonahul Paisie.
In paraclisul manastirii, pe partea stanga, langa Altar se gaseste icoana Maicii Domnului Facatoare de Minuni, imbracata in argint si poleita cu aur, care a scapat de doua ori din foc.
Icoane facatoare de mununi: Icoana Mantuitorului, Icoana Maicii Domnului.

Catedrala episcopala din Constanta,
Inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, este cea mai mare biserica ortodoxa din orasul amintit, a fost zidita intre anii 1883-1885, dupa planurile arhitectului Ion Mincu (1852-1912).
Moaste: Sf. Epictet si Astion, Sf. Teodosie cel Mare, Sf. Pantelimon, Sf. Simeon Staplnicul, Cuv. Auxentie.
Icoane facatoare de minuni: Icoana maicii Domnului Constanteanca.

Manastirea Techirghiol,
Isi are inceputul in anul 1928, cand patriarhul Miron Cristea cumpara aici o casa cu 16 camere. Aici, patriarhul a infiintat un sanatoriu preotesc, deservit de cateva monahii, pentru clerul din intreaga tara. In 1951 PF Justinian va aduce in noul asezamant o  biserica de lemn, din sec. al XVII-lea, de origine transilvaneana (Maioresti, jud. Mures), cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, pe care o resfinteste pe 15 august 1951. In 1995 schitul devine manastire. In octombrie 2000 PF Teoctist pune piatra de temelie pentru construirea unei noi biserici de zid. Mormantul Parintelui Arsenie Papacioc.
Cazare.

Ziua a II-a
- Manastirea Adamclisi,
Are hramul Sf. Apostol Filip si a fost infiintata in anul 2005, loc in care au fost descoperite moastele a cinci sfinti, traitori in sec. al IV-lea. Alaturi de sfintii mucenici de la Niculitel si Halmyris, martirii de la Adamclisi fac dovada unei intense vietuiri crestine in vechea provincie Scythia Minor.
Moaste: cei 5 sfinti de la Adamclisi

- Manastirea Pestera Sf. Apostol Andrei,
- Bethleemul dobrogean - in fiecare an pe 30 noiembrie.
Prima biserica crestina de la noi . Aici, in decursul anilor, s-au savarsit numeroase minuni, vindecari miraculoase, iar puterea sfintitoare a pesterii, calitatea curativa a apelor si slujbele pline de har ale cuviosilor parinti au facut din aceasta zona unul dintre cele mai venerate locuri crestine din tara noastra, ca la un adevarat Bethleem al romanilor.
Moaste: particele de la Sf. Ap. Andrei, Sf. Zotic, Atal, Camasie, Filip, Epictet si Astion.

- Manastirea Lipnita,
Asezamantul monahal din Lipnita a fost intemeiat in luna noiembrie a anului 2004.In data de 6 iulie 2006, din mila lui Dumnezeu, Inalt Preasfintitul Ilarion, mitropolitul din Silistra (Bulgaria) a daruit acestei manastirii o particica din mana Sfantului Mucenic Dasie; racla cu cinstitele sale Moaste se afla asezata cu multa evlavie in paraclisul inchinat lui.Icoana facatoare de minuni "Maica Domnului potoleste intristarile noastre”
Moaste: particele din moastele Sf. Mc. Dasie, Sf. Ioan Botezatorul.

- Manastirea Dervent,
Dupa o epoca infloritoare pana pe la anul 1036, a fost distrusa de pecenegi atunci cand au fost distruse si cetatile Dinocetia, Capidava si Sucidava.
Crucea de leac de la Dervent.

Ziua a III-a
BULGARIA 
Balcik
In Balcic se afla celebrul Castel (“Cuibul linistit”), resedinta preferata a Reginei Maria a Romaniei, inconjurat de o la fel de celebra gradina botanica unicat in Europa centrala si de est, in special datorita colectiei de cactusi.
Se pleaca dimineata si se intoarce seara, vom vizita si Manastirea Alagea din stanca – Nessebar.
Cazare Techirghiol

Ziua  a IV-a
-  Manastirea Vladimiresti,
Constructia Manastirii Vladimiresti a inceput in anul 1938 in urma vedeniilor avute de sora Lica - Vasilica Barbu Gurau, care mai apoi a devenit maica Veronica, stareta si stavrofora acestei manastiri. Constructia bisericii mari - cu hramul Adormirea Maicii Domnului - incepe in 1941 si este finalizata in 1943. Constructia bisericii mici, Paraclisul - cu hramul Izvorul Tamaduirii - a inceput in 1938 si a fost finalizata doi ani mai tarziu. Ctitor -  arhimandritul Visarion Nicolau.

Pretul pelerinajului: 500 lei/ pers.,grup de minim 15 pelerini 

Servicii incluse: transport, cazare, insotitor grup, taxe vamale.

De retinut:
- CARTEA DE IDENTITATE
- la inscriere se achita un avans de 200 lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu