PERIOADA:
04-05, 18-19 iunie;
02-03 iulie;
02-03 iulie;
06-07, 27-28 august;
03-04
sept.;
08-09 oct.;
05-06 nov.
ITINERAR: IASI - BACAU - BRASOV - SAMBATA DE SUS - PRISLOP - RAMET - AIUD - DUMBRAVA - TG. MURES (Recea) - TOPLITA - IASI
- MANASTIREA BRANCOVEANU - SAMBATA DE SUS
MANASTIREA BRANCOVEANU |
Constantin Brancoveanu, domn al Tarii Romanesti intre anii 1688-1714,
a zidit in piatra o manastire.
Ctitorie brancoveneasca si monument de arhitectura, vatra de spiritualitate ortodoxa si de cultura, aceasta se remarca atat prin valoarea istorica a intemeierii ei, cat si prin dezvoltarea uimitoare din ultimele decenii.
- Chilia si izvorul parintelui Arsenie Boca.
- MANASTIREA PRISLOP
A fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de Sfantul Nicodim, ulterior canonizat, considerat astazi drept reorganizatorul si indrumatorul monahismului romanesc la inceputul Evului Mediu. Biserica actuala a Manastirii Prislop dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea si a fost construita din piatra. La data de 25 noiembrie 1948, Mitropolitul Ardealului, Nicolae Balan (1920-1955), il aduce aici pe Ieromonahul Arsenie Boca, de la Manastirea Sambata de Sus, iar in 1950 au fost aduse si maicile.
A fost arestat prima oară în iulie 1945 la Mănăstirea Bistriţa de Vâlcea şi anchetat la Râmnicu-Vâlcea, transferat apoi la Siguranţa Generală din Bucureşti. Din dosarul de urmărire a Părintelui Arsenie Boca reiese că a fost eliberat din arestul Siguranţei Generale din Bucureşti în jurul datei de 30 iulie 1945, la ordinul Ministrului Afacerilor Interne, acuzaţiile care-i fuseseră aduse fiind complet nefondate. În continuare, a fost urmărit şi supravegheat până la sfârşitul vieţii.
A fost arestat prima oară în iulie 1945 la Mănăstirea Bistriţa de Vâlcea şi anchetat la Râmnicu-Vâlcea, transferat apoi la Siguranţa Generală din Bucureşti. Din dosarul de urmărire a Părintelui Arsenie Boca reiese că a fost eliberat din arestul Siguranţei Generale din Bucureşti în jurul datei de 30 iulie 1945, la ordinul Ministrului Afacerilor Interne, acuzaţiile care-i fuseseră aduse fiind complet nefondate. În continuare, a fost urmărit şi supravegheat până la sfârşitul vieţii.
Părintele
a mai fost arestat şi anchetat la Făgăraş şi Braşov în 1948. În noiembrie 1948
a fost mutat de la Sâmbăta la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului, judeţul
Hunedoara. În 1951 a fost luat de la mănăstire şi trimis pentru mai mult de un
an în lagărele de muncă forţată de la Canalul Dunăre-Marea Neagră.
În
noiembrie 1955 a fost iar arestat şi anchetat la Timişoara. Apoi închis la
Jilava şi Oradea, de unde a fost eliberat în aprilie 1956. În 1959 a fost scos
abuziv din monahism şi i s-a interzis să slujească la altar. A fost apoi
angajat ca pictor la Atelierele Patriarhiei de la Schitul Maicilor din
Bucureşti. A pictat la Biserica „Sfântul Elefterie” şi la Biserica Boteanu din
Bucureşti şi la Biserica din satul Bogata, judeţul Braşov. Din 1968, timp de 15
ani a pictat biserica din satul Drăgănescu. Mii şi mii de oameni l-au căutat
mereu pentru sfat şi îndrumare.
A
trecut la Domnul pe 28 noiembrie 1989, la Sinaia, unde avea un mic atelier,
într-o casă unde câteva maici de la Prislop amenajaseră un aşezământ monahal.
A
fost înmormântat pe 4 decembrie 1989 la Mănăstirea Prislop.
El a sculptat personal catapeteasma si executat mai multe lucrari de renovare a bisericii si a celorlalte cladiri, fapt pentru care este considerat astazi ca cel deal treilea ctitor al manastirii.
De aproape sapte secole, Manastirea Prislop reprezinta unul din cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania.
- Mormantul parintelui ARSENIE BOCA si pestera Sfantului Ioan de la Prislop.
- MANASTIREA RAMET
MANASTIREA RAMET |
- SCHITUL AIUD
Schitul Aiud |
Monumentul marilor eroi ai neamului romanesc, numit "Calvarul Aiudului", ii infatiseaza pe martiri in chip de cruci, ducand in spate crucea neamului romanesc, rastignit de comunisti. Monumentul are dimensiunile: inaltime; 18 metri, latime 6 metri si lungim 27 de metri.
- MANASTIREA DUMBRAVA,
Ctitorie a maicii starete Stavrofora Cristina Chichernea, Manastirea Recea s-a ridicat incepand cu anul 1991 ca o mandra zidire romaneasca, o pecete spiritual crestina ce se alatura unica in felul ei noilor manastiri ce sfintesc pamantul romanesc.
MANASTIREA DUMBRAVA |
Mănăstirea a fost ridicată 26 octombrie 1996, pe păşunea satului, donată de dumbrăveni, pe locul unde, la 1703, în vremea uniaţiei, a fost martirizat preotul ortodox Ioan, fiind ars de viu într-o căpiţă de fân. Pe lângă Mănăstirea Dumbrava funcţionează unul dintre cele mai mari centre sociale din ţară, care cuprinde: Centrul de servicii sociale "Sfânta Veronica", în cadrul căruia funcţionează o casă de tip familial destinată ocrotirii copiilor în regim săptămânal, Centrul de formare a deprinderilor pentru viaţă independentă, Casa specială "Sfântul Nectarie", Centrul maternal destinat adăpostirii temporare a mamelor care, însărcinate fiind sau alungate cu copii mici, se confruntă cu situaţii de criză, neavând casă sau fiind alungate de acasă.
- MANASTIREA RECEAMANASTIREA RECEA - TG. MURES |
Planului iconografic este realizat integral în mozaic venetian si astfel are toate sansele sa intre în patrimoniul cultural -spiritual al României. ,,Aici este singura biserică din Europa – şi cea mai mare – lucrată integral în mozaic”.
Si din punct de vedere social Manastirea urmeaza Traditiei Bisericii prin organizarea asezamântului „Sfântului Apostol Andrei“ unde sunt îngrijite 10 batrâne.
- MANASTIREA „SFANTUL PROOROC ILIE TESVITEANUL” -TOPLITA
MANASTIREA TOPLITA |
Muzeul, inaugurat in 1995, detine o importanta colectie de icoane pe lemn (din sec. al XVIII-lea) si pe sticla (de la sf. sec. al XVIII-lea -inceputul sec. al XlX-lea), valoroase exemplare de carte veche si alte obiecte liturgice, o colectie de arta religioasa, precum si obiecte care au apartinut ctitorului. In 1994 s-a sfintit si paraclisul cu hramul Izvorul Tamaduirii, ridicat in incinta asezamantului.
PRETUL: 270 LEI /PERSOANA
In pret sunt incluse: transport si cazare
- Locurile se ocupa in ordinea achitarii avansului de 100 lei.
DE RETINUT:
- TINUTA DECENTA LA INTRAREA IN MANASTIRE.
- TINUTA DECENTA LA INTRAREA IN MANASTIRE.
Inscrieri la telefon: 0755.095193
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu